Prezidentský sólokapr na Triglav - 31.07.08

cesta Triglav je pěkný kopec s úctyhodnou výškou - 2864 m. Přečtěte si reportáž o mladém, větrem osmahlém, borci z Čech, který vyběh v trenkách na vrchol jako vítr a s úsměvem na tváři. Svalová hmota, sluncem opálená, hrála všemi tvary a společně s narůstající nadmořskou výškou se dmul i její objem, což při výškovém rozdílu 1900 metrů dělá celkem slušnou porci. Sluneční brýle na snědé zarostlé tváři vytvářely dojem nedostupnosti a přesto vábivé něhy. Těžko odolat… Ale né, nebojte se. Ona je realita vždycky trochu jiná. Pro začátek bych se držel snad jen těch trenýrek.

O nejvyšší hoře Julských Alp, Triglavu (2864 m n.m.), se píše hodně. V knižním průvodci jsem se dočet, že výstupy z jihu jsou volnější, ale příšerně dlouhý, čili nic pro LBE. Internetový zdroj neznámého původu uvádí severní stěnu Triglavu mezi slovinskými Top Ten a doporučuje zajímavější cesty od severu. Volba padla na výstup Bambergskou cestou přes sedlo Luknja (1789 m n.m.) a sestup cestou Prag přes Tiglavski Dom. Pohledem do mapy jde de facto o hřebenovku od severu. Těžší úseky jsou zajištěné ocelovým lanem a kramlemi, bez nutnosti úvazku, se píše, čili bereme jenom přilby a jdeme nalehko. Je pátek ráno. Od Aljažev Domu (1015 m n.m.) do sedla Luknja jde o pěknou procházku s „trochou do kopce“. Crescendo moderato. Krásné dvě hodinky na téma proč bydlíme v Praze a jsme v sedle. Hledáme kudy dál… Lacrimoso forte. Po několika krocích Lenka hlásí, že se vrací. Nedivím se, cesta vede strmě vzhůru, sice pořád cesta, ale chápu, že kdo nemusí pohled z výšky, z úzký skalní hrany, že tady končí sranda i cesta. Je rozhodnuto, Lenka maže dolů. A dál jen já a moje trenky. Serioso tremendo.

Nahoru to zabralo necelé tři hoďky, většinou po sotva znatelný cestě, místy hodně exponovaně po kramlích, místy i velmi odvážně bez ocelovýho lana. Slušný furioso enfaticamente! Jestliže se píše, že z Triglavu je nejhezčí alpský vrcholový výhled, tak asi jo. Já měl to štěstí, že jsem se nahoře nadýchal čerstvého Stratocumulu, vyfotil se s Aljažev Stolpem (vrcholový artefakt), snědl rozbředlou tyčinku a mastil dolu po druhém hřebeni spojující hlavní vrchol a Malý Triglav.

Až k chatě Kredarica (Triglavski Dom; 2200 m n.m.) to šlo celkem slušně. Počet lidí na chatě naznačuje, že o víkendu bude na kopci krapet nacpáno. Pochopil jsem, že přespat tady se ale vyplatí. Bandasky nateklý a sestupový Grande Finale po lanem nejištěných kramlích jsem měl teprve před sebou. Za zpěvu „Som sračka perfektně urobená“ a dvojnásob ve střehu jsem byl dole za 3 hoďky. V hlavě mi hučelo jako kráva. Eroico estinto.

Co doporučit. Triglav určitě za to stojí. Tenhle gigant nemá v okruhu 90 km konkurenci. Ačkoli jsem to dal za den, rozhodně doporučuju rozložit výstup na dva dny - v případě půjdete-li od severu. Základem jsou dvě flašky (vody) a přilbu na hlavu. Úvazek a feratový set se hodí, ale některé úseky, kde stačí jednou uklouznout a šmytec, nejsou jištěné vůbec… Nechoďte tam o víkendech a bacha na počasí - v mlze vám napomůže ani GPS z Mountfieldu. Jinak severní stěna Triglavu mi připomínala stěnu Malého Kežmaráku. Impozantní, dlouhá, mohutná. Akorát bych se při lezení bál kamenů shora - cesta nahoře vede skoro po hřebeni.

náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie náhled fotografie

šedá škála pro kalibraci monitoru
(Pro správné zobrazení fotografií je zásadní dobré nastavení Vašeho monitoru. Ujistěte se, že na kalibračním obrázku rozeznáte jednotlivé odstíny šedé, případně monitor přenastavte.)