1. manínský filmo-fotko-lezecký festival - 30.01.08

Dovolte, abych uvedl filmový debut „Jedeš jóóó???“ tvůrčí skupiny MED (michálek, eda, dan), který hned při své první premiéře získal krásné třetí místo v soutěži snímků s lezeckou a horskou tematikou na 1. mezinárodním manínském filmo-fotko-lezeckém festivalu.

Nutno ovšem dodat, že široká veřejnost, která se festivalu účastnila byla z rozhodnutí poroty mírně udivena, neb tento snímek považovala jednoznačně za favorita soutěže, který útočí na zlato, a to zejména proto, že snímek měl na špičkové úrovni zvládnutou kameru, střih i scénář.

Zlato zůstalo doma - v Maníně - kde pečlivě zdokumentovaný výstup horolezkyně Alexi, patřil rozhodně k překvapením celé soutěže, kde zejména realizační tým musel projít při extrémní tatranské expedici doslova peklem, obdivuhodný je tak samozřejmě i výstup hlavní aktérky, která narozdíl od štábu neměla k dispozici komfort moderní techniky a výbavy. V tomto díle trojice Duško, Baška, Alex, lze rozhodně ocenit i citlivě volenou hudbu, na kterou nezbývá než se těšit na pěkném soundtracku, který jistě dosáhne vysoké prodávanosti.

Stříbrná příčka patřila záběrům hor, které ovšem postrádaly nosnou myšlenku. Tady asi rozhodnutí poroty dostalo nejvíce nafrak, ale soutěž je soutěž a tak nezbývá, než vítězům pogratulovat. Nutno dodat, že dnes již kultovní film „Jedeš jóóó???“ byl ale také na bedně, a tak se vlastně jako jediný zástupce zahraniční kinematografie prosadil v tvrdé konkurenci Slovenských (domácích) filmů a řekl jasné poselství, že s LBE filmovou produkcí se musí v budoucnu rozhodně počítat.

šedá škála pro kalibraci monitoru
(Pro správné zobrazení fotografií je zásadní dobré nastavení Vašeho monitoru. Ujistěte se, že na kalibračním obrázku rozeznáte jednotlivé odstíny šedé, případně monitor přenastavte.)