Test PMR radiostanic - 20.05.07

Akce a vlastní zkušenost je lepší než sto internetových diskusí. Zvlášť když vybíráte vysílačku (PMR radiostanici, neboli walkie talkie), která musí splňovat to, co od ní očekáváte a potřebujete vy a ne někdo jiný. Nicméně test jsme se snažili udělat tak, aby si jistou představu mohl udělat každý. K dispozici jsme měli dvě Cobry MT 750, čtyři Motoroly Talkabout T5522 a tři Inteky MT 4040.

Předem bych rád zdůraznil, že jsme horolezecký oddíl a v radiokomunikaci jsme naprostí laici. Omlouvám se tedy předem všem radioamatérům, kteří v testu jistě budou postrádat důležité údaje a informace. Každopádně k vlastnímu testování jsme se odhodlali poté, co jsem zjistil, že na webu vlastně nejde sehnat objektivní informace, protože každý chválí to, co právě má. Navíc údaje o spojení tou a tou radiostaničkou na desítky kilometrů jsou pro naše potřeby naprosto nerelevantní, protože naše vysílací pozice se z 99 % budou nacházet uprostřed lesů, skal a hor ve zhoršeném počasí takže o ideálních podmínkách nemůže být řeč. Proto jsme potřebovali test v reálném prostředí.

Testování jsme uskutečnili tuto sobotu 19. května 2007 v oblasti černolického skalního masivu (mapa). Bylo cca 20 až 25 stupňů C, úplné jasno, mírný vítr do 3 až 5 m/s. Jedna pozice (v mapě označena jako X) byla na vrcholu skalního masivu, který vystupuje nad okolní terén i stromy a většinou měla dohled na další dvě pozice, které se pohybovaly v okolním terénu (první skupina - stanoviště jsou v mapě označeny čísly 1 - 4, druhá skupina stanoviště v mapě označena písmeny od A do C).

Vysílání zahájila stanice na pozici X poté co další skupiny zaujaly svá stanoviště. Poté se skupiny přesouvaly na vzdálenější pozice a vždy otestovaly všechny tři radiostanice, které měly k dispozici. Takto až do chvíle, než se spojení nepodařilo navázat. Klíčové pro nás bylo spojení ze stanovišť 1 - 4 a A - C. Pozice X sloužila jako via spojení v momentě kdy se další dvě stanoviště již neslyšela.

Výsledky byly každopádně zajímavé a v určitém pohledu i překvapením. Jen nás mrzelo, že jsme neměli možnost otestovat naší vysněnou radiostaničku Alinco DJ-45 CQL(S), třeba příště. Obecně se ale dá říct, že výsledky odrážejí cenu jednotlivých staniček. Nejlépe dopadly Inteky (1985,-- Kč za kus s přísluš.), za nimi jsou Motoroly (cca 2200,-- Kč za pár, novější T5622 stojí 2250,-- Kč za pár s přísluš.) a na poslední příčce jsou Cobry (1878,-- Kč za pár s přísluš.). Cobry ovšem mají velké mínus, protože nebyly schopné slyšet ostatní stanice. Když tedy vysílala Cobra slyšeli jsme ji na Inteku i Motorole (i na Cobře), ale odpovědět jsme nemohli. Obousměrná komunikace byla tedy možná jen mezi Cobrami, žádná jiná stanička neměla šanci na Cobru odvysílat. Inteky ani Motoroly s tímto samozřejmě problém neměly. Zkoušeli jsme se dopátrat příčiny, radili jsme se dokonce i s manuálem podle hesla RTFM, ale problém jsme nebyli schopni vyřešit.

A teď několik čísel, i když nejvíce vypoví mapa, kde doporučuji řádné studium vrstevnic, protože se vysílalo přes kopec a někdy i přes skalní masiv. Ještě bych zdůraznil, že od stanic vyžadujeme spolehlivé dorozumění, protože v exponovaných podmínkách může být toto klíčové, proto špatně čitelné spojení v šumu považujeme již za nevyhovující. V hodnocení tedy akceptujeme minimálně výsledek 2 (viz dále). Inteky spojení na úrovni 3 (5 - naprosto čistě, 4 - čistě, 3 - srozumitelně, 2 - v šumu ale čitelně, 1 - v šumu, obtížně čitelně) zvládly na cca 690 metrů. Motorolám se vysílání 3 podařilo na 520 metrů a Cobry vysílaly za 3 na 450 metrů. Nicméně opět zdůrazním, že na Cobry nebylo možné odvisílat žádnou zprávu z jiné stanice než zase z Cobry.

Jinak bych dodal, že Intek měl jasně nejlepší zvuk, nevím jak se tomu odborně říká, ale prostě u Inteku nemáte problém s tím, že například nepoznáte, kdo vysílá, protože toho člověka jednoduše poznáte po hlase. Ano já vím, že v radio provozu se má člověk hlásit :))), no ale rozhodně si takhle můžete udělat obrázek o kvalitě spojení. Takže na Inteku člověka podle hlasu rozpoznáte, na Motorole to také docela jde, ale je to o poznání horší, no a u Cobry už je to celkově slabší.

Takže pokud někdo přemýšlíte o koupi PMR stanice a máte na to takové dva tisíce a chcete za to pár, rozhodně vyhrávají Motoroly, v ceně jsou navíc dvě náhlavní soupravy (kvalitu souprav neznám). Chce-li někdo investovat víc, půjde do Inteku. U toho je také možné koupit levnějšího brášku (Intek 2020), ale toho jsme k testování bohužel neměli. Ale Intek 4040 dle mého vyhrává díky delší anténě a tu zmiňovaná dvacetdvacítka postrádá. Jinak samozřejmě můžeme spekulovat nad tím, že u Cobry nebo motoroly se dá vyměnit anténa a tak se dovolat na stejnou vzdálenost jako s Intekem, ale jak jsem psal hned v úvodu, jsme horolozecký oddíl a vyměnit anténu prostě nikdo z nás neumí, navíc je to další investice. Cobry jsme pro naše využití zamítli úplně. Při koupi přeji šťasnou ruku a posléze spolehlivý provoz.

Legenda k obrázku a popisu:

I - Intek MT 4040

M - Motorola T5522

C - Cobra MT 750

vysílání mezi stanovišťi a hodnocení spojení

A - 1 (cca 260 m): I-5, M-5, C-4

A - 2 (cca 340 m): I-5, M-4, C-3

B - 3 (cca 550 m): I-4/3, M-3/2, C-2/1

B - 4 (cca 680 m): I-3, M-2, C-spoj. nenavázáno

C - 4 (cca 700 m): I-3/2, M-spoj. nenavázáno, C-spoj. nenavázáno

MAPA ON-LINE

stanoviště mapa

intek motorola cobra


Vyhledávání

Kalendář akcí

PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930